top of page

Alphens Mannenkoor

260px-Alphen-Chaam_wapen.png

85-jarig jubileum Alphens Mannen Koor

 

Ons koor is opgericht begin 1939 maar mocht door het uitbreken van WO II niet veel betekenen in Alphen, door toedoen van de Duitsers. Maar er bleef gezongen worden zonder optredens. Na de oorlog veranderde dat gelukkig.

In 1953 verhuisde het koor, door bemoeienissen van pastoor Binck, van Café de Statie naar Café Schuttershof, gerund door de moeder van Wil Manniën: Toke Manniën-de Roy met als bestuursleden Henk Snels en Adri Baeten.

Op zijn 17e verjaardag op 4 februari 1953 werd ons nu nog steeds oudste koorlid Wil Manniën ingelijfd door het Mannenkoor.

Dhr. Janus de Jong was zijn eerste dirigent en  die had plannen om een concert te geven met de mannen en het pas opgerichte dames koor waarin gemengd “Rozen uit Tirol” werd gezongen en de mannen alleen “De Twaalf Rovers” zongen.

Beide koren gingen enkele malen samen naar de Vlaamse Opera waar oa.  “Die Lustige Witwe” werd bijgewoond.

Dat wilden de koren ook wel eens proberen en enkele malen werd er een operette uitgevoerd.

Ook jaren werd door het Mannenkoor in mei aan het Dauwtrappen mee gedaan, elk jaar naar een andere plaats in de omgeving. Vroeg weg en een concert in het te bezoeken dorp.

Op 24 april 1964 werd het 25 jarig jubileum gevierd met als hoogtepunt het optreden door het mannenkoor met “Hooger op” onder de bezielende leiding van Mister van den Hout uit Riel als regisseur, Janus de Jong als Muziekmeester en Janus van Hal als toneelmeester. Veel oud-leden zongen in deze productie mee. Gerrit de Bakker was toen als voorzitter de stuwende kracht achter het muzikale spektakel. De aanwezigen zorgden voor een uitverkocht Patronaat en het eindresultaat was toen een bescheiden winst van 13 gulden.!!!

bottom of page